Kategóriák Menü
0

A vágy az agyban születik

A vágy az agyban születik

A legfőbb nemi szerv: az agy. Az agy a legerogénebb zóna. Nagyon sok szexológiával foglalkozó írásban olvashatjuk ezt. Feltevődik a kérdés: mi lehet annak a férfinak az agyában, aki nem akar szeretkezni?

Sok nő panaszkodik arra - jól működő vagy annak vélt párkapcsolata ellenére - , hogy párja nem nyúl hozzá, csak nagyon ritkán, sőt, az ő közeledését is elutasítja. Mi állhat a csökkent libidó hátterében? Természetesen a többség első gondolata egy másik nő. Pedig nem feltétlenül erről van szó.

A normális szexuális élet a tudat (gondolatok, emlékezet, érzelmek) és a test összetett egymásra hatásával alakul ki. Az ideg, a keringési és a hormonális rendszer a tudattal együttesen hozzák létre a szexuális választ. Az idegrendszer egyes részei közötti érzékeny és kiegyensúlyozott közjáték harmonizálja a férfiak szexuális válaszát.

A vágy (libidó) a szexuális aktus létrejöttének akarata. Ezt gondolatokkal, szavakkal, látvánnyal, illatokkal vagy érintéssel lehet kiváltani. A vágy vezet a szexuális válaszkör első lépcsőfokához, a felizguláshoz majd - szerencsés esetben - a kielégüléshez (orgazmushoz). Figyelem: az ondó kilövellése és a nemi kielégülés ugyan gyakran közel azonos időben zajlik, mégis különböző események. Az ondó kilövellése létrejöhet nemi kielégülés nélkül is.

A szexuális vágy mértéke a különböző férfiakban nagyon változó. A férfiak abban is különböznek, hogy ki milyen libidószintet tart elégségesnek. Vannak a "napi egy sem elég"-típusok, a "havi egy is sok"-férfiak és a "már volt karácsony"-esetek.

Mi határozza meg a libidó nagyságát?

A nemi vágy csökkenésének elsősorban lelki okai vannak, ahogy már említettük az agy a legerogénebb zóna. Ez lehet fáradtság, stressz, szorongás, depresszió, de előidézhetik gyógyszerek is. Vannak olyan férfiak, akiknek a tesztoszteron szintjük alacsony (ez vérben kimutatható). Ez utóbbi a jobbik eset, mivel gyógyszeres kezeléssel a hormonszint normalizálható. A legújabb kutatások azonban a csökkent nemi vágyat - súlyosabb esetben az impotenciát - sikerbetegségnek tartják.

Egy felmérésből kiderül, hogy a potenciazavarokkal, a nemi étvágy csökkenésével küzdő férfiak több mint fele felelősségteljes és sok elfoglaltsággal járó munkát végez. A vezető beosztásúaknál - akik többnyire 12 óránál is többet töltenek munkahelyükön - jóval nagyobb arányban fordul elő a potenciazavar, mint az alkalmazottaknál - az érintettek több mint 70 százaléka 8 óránál többet dolgozik. A stressz, a megfelelési kényszer, az esetleges frusztráció szintén a vezető okok között szerepel.

Előfordul, hogy egyes férfiak nemi vágya egész életében alacsony. Ennek oka traumás gyermekkori szexuális tapasztalat vagy a szexuális gondolatok tanult elfojtása (ortodox nevelési elvek, különösen az apa részérűl, féltő anyai szeretet). Gyakoribb azonban, hogy a normális szexuális vágyat követőn évek múlva ez csökken, majd teljesen eltűnik. Ez utóbbi a leggyakoribb és a házasságban vagy több éves párkapcsolatban élőknél fordul elő leginkább. Ennek oka sok esetben a kielégületlenség, aminek hátterében legtöbbször a "szexről nem beszélünk"-felfogás áll.

Lehetséges az is, hogy a problémát a partnerek nemi vágyának különbözősége váltja ki. Vagyis ha az egyik fél sokkal gyakrabban igényli a szexet, mint a partnere, a másik fél a közeledések nagy részét kényszerűségből fogadja el és inkább erőszakként éli meg, mint örömszerzésnek. Ha ezt nem sikerül megbeszélni, a probléma súlyosbodása elkerülhetetlen.

Az egyhangú szex unalmassá válik és a normális libidóval rendelkező fél vágya is fokozatosan lecsökkenhet. Nagyon sok esetben párkapcsolati problémák, feszültségek állnak az örömtelen vagy "ritka" szex mögött, hiszen amit a felvezetőben mondtunk a vágy kialakulásához nem elég a testi ingerlés, szükség van arra, hogy az agyban is elinduljon az érzéki játék.

Mit tehet a nő, hogy a férfi többet gondoljon a szexre?

Mindenképpen próbáljuk ki a kezdeményezést (még ha ebben a játszmában nem voltunk mi a kezdeményező fél soha). A szexuális izgatások, látvánnyal, szavakkal vagy érintéssel, meglepetés-sztriptíz, erotikus szavak suttogása, simogatás, mindenképpen megér egy próbát. Persze benne van a pakliban, hogy kudarcot vallunk, de legalább megadtuk az esélyt. Vigyázzunk azonban arra, hogy ha rátukmáljuk a másikra magunkat, az visszautasítást szül. Meg kell várni, míg kialakul a szexuális étvágy, a hajlandóság (ha kialakul), csak akkor kell kielégíteni azt.

Következő lépésben mindenképpen a probléma megbeszélésével kell próbálkozni. Nagyon sok férfi azonban nem hajlandó a szexuális életéről senkivel beszélni, főleg ha a csökkent libidó hátterében lelki okok vagy a kapcsolat megromlása áll. Ezt azonban ne tekintsük előfeltevésnek és igenis próbálkozzunk, akár többször is erről beszélgetést kezdeményezni. Ne feledjük: a saját boldogságunkról van szó. Lehet, hogy éppen erre vár!

Ha úgy gondoljuk, hogy a hétköznapi stressz, fáradtság az oka a vágy hiányának, utazzunk el egy hétvégére kettesben, ha máshova nincs időnk vagy lehetőségünk, vegyünk ki egy szállodaszobát és pihenjünk közösen.

Ha kudarcot vallottunk, már nehezebb dolog elé nézünk, ugyanis, ha a férfi nem akar nekünk beszélni a problémáról, külső szakértőnek is nehezen nyílik meg, pedig ebben az esetben már szinte biztos, hogy egy pszichológus vagy orvos segítségére van szükség, hacsak nem akarunk mi magunk is "átállni" a havi egy szeretkezésre (megjegyzem ez is elég gyakori eset, főleg olyan kapcsolatokban, ahol a nő kevésbé domináns és érzelmileg ragaszkodik párjához).

Bár a férfiak többsége tisztában van azzal, hogy gondjai megoldásához elkerülhetetlen az életmódváltás, mégis, csak elenyésző hányaduk próbál változtatni életvitelén és még ennél is kevesebben kérik szakember (orvos, szakpszichológus) segítségét - akkor is akár csak 1,5-2 év várakozás után. A felmérésben résztvevők közül minden ötödik belenyugodni látszik nemi teljesítőképessége csökkenésébe, és nem is tesznek semmit ennek orvoslására, mindössze 25%-uk az, aki külső segítséget keres.

A nők elsősorban az érzelmi kötődés csökkenésének tulajdonítják a szex hiányát. Van benne valami, hiszen a szerelem meghatározása egyértelműen magába foglalja a másik félhez való testi vonzalmat, a szexuális vágy jelenlétét, ezért nem irreális gondolat, ha az emocionális vonzódás csökkenésének tulajdonítjuk a partnerünk közeledésének hiányát vagy hűtlenséget vélünk mögötte. Sok nő - valóságtartalmától függetlenül - ezektől a gondolatoktól súlyos lelki válságba kerül, ami tovább súlyosbítja a kapcsolatot: gyakran testi okokra vezeti vissza (elhízás, terhesség vagy egyéb önértékelési problémák), pedig ez önmagában nagyon ritkán áll a probléma hátterében (gondoljunk a feltétel nélküli elfogadásra). De elég ahhoz, hogy beindítsa azt az ördögi kört, aminek a hátterében álló problémánál sokkal súlyosabb következményei lesznek.

Forrás: meno.ro

Tartalomhoz tartozó címkék: Szex - tudnivalók
Miért minket válassz?
Kérd FOXPOST-tal!